2 Mart 2012 Cuma

GÜLTEKİN ÇİZGEN ELEŞTİRİSİ 1

“Ancak! Koleksiyoncu sayımız hala 1 adet.”

Hayır, Pera Müzesi'nden kendime, özel ve tüzel, onlarca fotoğraf koleksiyoneri tanıyorum.

“Fotoğrafımızdaki profillerin (çünkü sanatı sanatçılar yapar) güçlü kimliklerle ortaya çıkması ve fotoğrafımıza ‘Yerlilik Bakışı’ – ‘Üslup’ – ‘Biçim Yapısı’ kazandırmasıyla, doğru bir yere ulaşılır.”

Hayır, hem marksistlerin, hem liberallerin global sistem kurduğu bir zamanda yerlilik, ancak folklorik olan olacaktır, öyle de oluyor.

“Dünya Ticaret Örgütü’nün talimatlarıyla kurulan 'Rekabet Kurumu', fiyat üzerinden her türlü anlaşmayı iptal ettiği için, profesyonel derneğimiz iş yapamaz hale geldi.”

Dijital fotoğraflarının karta basımında korkunç bir rekabet var, daha önce 7-8 YTL'ye yapılan işleri şimdi maliyeti 20 YKR iken, 25 YKR'a yapanlar çıktı. Fiyatta narh, tekelleşme demektir. Tabii, MÜSAM'da olduğu üzere, derneklerin açıktan müthiş paralar kazanmaları demektir. Özlenen bu, herhalde.

Gültekin Çizgen, 27 yıllık kuramsal / uygulamasal fotoğrafçılığım sırasında, tümüyle negasyon uyguladığım ender kişilerden biridir. Yani, o ne diyorsa, tersi doğrudur. Burada birkaç örnek vermeye çabaladım yalnızca.


(28 Nisan 2008)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder